Je pěstování kratomu náročné?

Kratom (Mitragyna speciosa) je ve skutečnosti strom a občas dorůstá až 30 metrů. Pochází z tropických oblastí jihovýchodní Asie, a proto je poněkud obtížné ho pěstovat v netropických klimatech. Možné to však je. Přečtěte si další informace o pěstování kratomu a co všechno obnáší péče o tuto zázračnou rostlinu. 

kratom_hk

Kde roste kratom?

Ve volné přírodě roste kratom v oblastech, které jsou horké a ve většině případů v tropických zeměpisných šířkách. Podmínky v těchto oblastech umožňují nejlepší růst, a proto zde druhy kratomu kvetou po stovky let.

Kratom lze přirozeně nalézt v následujících oblastech:

  • Indonésie
  • Thajsko
  • Filipíny
  • Malajsie
  • Papua-Nová Guinea
  • Myanmar

Všechny tyto destinace mají určité oblasti, kde může strom snadno růst a semena z těchto stromů se dokonce sama množí kvůli příznivým podmínkám. Když se však snažíte pěstovat kratom mimo zmíněné destinace, nebudete to mít vůbec jednoduché.

Základní informace o pěstování 

Kratom je velmi náročný na množení. Může být namnožen ze semen nebo řízků a oba mají relativně nízkou úspěšnost. Semena musí být velmi čerstvá a měla by být vysazena ve velkém množství, aby se zvýšila šance na získání i jediné životaschopné sazenice.

kratom_hk-2

Jaké podmínky kratom potřebuje?

Pojďme si trochu více popsat o specifických podmínkách růstu, které kratom potřebuje, aby se mu dařilo. Oblast musí být velmi horká a vlhká. Půda musí mít pH klesající někde mezi 5,5 a 6,5. Kromě toho by měla mít půda vysokou úroveň humusu, aby byl zajištěn správný a silný růst. Další důležitou podmínkou je, že půda by měla být schopna udržet hodně vlhkosti, aniž by byla příliš bažinatá. Příliš mnoho vlhkosti může vést až k plísním. Výhody kratomu jsou, že čím více se dbá na jeho růst a podmínky pěstování, tím bude lepší a účinnější. 

Mohu si koupit semena kratomu?

Dalším aspektem, který může být velmi obtížný, když se snažíte vypěstovat kratom sami, je získání semene nebo řízku. I když se vám podaří dát do pořádku správnou půdu, teplotu a zavlažovací plán, stromy možná ani nezačnou růst. Jak semena kratomu, tak řízky jsou k dispozici pro pěstování, ale oba mají velmi omezenou dobu životaschopnosti. To znamená, že pokud nejsou vysazeny dostatečně rychle, je nepravděpodobné, že někdy vyklíčí nebo vyrostou. Budou muset být velmi čerstvé, aby růst proběhl bez problémů. 

Když si objednáte semena kratomu, ujistěte se, že jich dostanete hodně, protože se jedná o velmi malá semínka, která mají neuvěřitelně nízkou klíčivost. Nejlepší způsob, jak najít jakýkoliv úspěch růstu, je zasadit hodně těchto semen a jen doufat. Dále se musí kratom každý den velmi dobře opečovávat. 

Stále si neumíte odpovědět na otázku, proč je kratom tak oblíbený? V tom případě je nejvyšší čas jej vyzkoušet! Vyberte si z našich několika druhů. 



Adéla, Kratoless