Co říkají sběratelé kratomu?

Tento indonéský prášek si v posledních letech oblíbilo již mnoho lidí a naopak hodně lidí má na kratom opačný názor. Jak to tedy doopravdy je? Co po dlouhodobějším užívání říkají lidé z celého světa a jaké jsou na kratom recenze? Přečtěte si zajímavé názory různých lidí a možná se dozvíte něco, co jste o kratomu ještě nevěděli.

 

krstm

Online encyklopedie psychoaktivních látek

Jedno z nejznámějších for na užívání psychoaktivních látek je Erowid.org, neboli online encyklopedie psychoaktivních látek, o kterých se dokonce v roce 2015 psalo v New Yorker post. V této encyklopedii se dozvíte o zážitcích lidí z různých koutů světa a jedná se o zkušenosti s látkami od kofeinu až po kratom. Tyto zkušenosti jsou následně rozděleny do sekcí na základě toho, zda se jedná o špatné či dobré zkušenosti.  

Spolu s přísnými studiemi jsou Erowidovy archivy další dobrou věcí. Zprávy jsou následně ještě klasifikované na základě obecných zkušeností lidí, pozitivních a negativních: euforie, úleva od bolesti, nevolnost, svědění apod. 


opla

Jak celý průzkum dopadl?

Nejvýraznější zkušenosti s kratomem (30,4 %) byl pocit pohody, který se stupňoval až k euforii, zvláště při vyšších dávkách - píší autoři na Erowid.org. Jeden uživatel napsal, že „zdá se, že kratom vytváří příjemný a šťastný efekt, jako když ležíte na poli máku.“

Jiný pociťoval „uvolnění těla a duševní klid bez ztráty jasnosti“. Nejčastější negativní zkušeností byla nevolnost, kterou uvedlo 16 procent uživatelů. Zvláště zajímavé pro výzkumníky v oblasti veřejného zdraví byly zprávy týkající se závislosti – jak na samotném kratomu, tak zprávy podrobně popisující, jak lidé používali kratom k odvykání od jiných látek. Například alkohol, kofein a jiné látky našeho každodenního života. Účinky kratomu se tedy liší. 

 

Výsledek kratom diskuze 

„Shrnuto,“ uzavírá studie - naše zjištění naznačují, že subjektivní účinky kratomu jsou obecně mírné a příjemné. Odpověď na otázku, zda má kratom vedlejší účinky už taky znáte a průzkumy ohledně zkušeností a užívání jdou stále dopředu.  

 

 

Adéla, Kratoless