Tradice užívání kratomu a jak to všechno začalo

Tento tradiční bylinný lék z jihovýchodní Asie vyrobený z listů tropického stromu Mitragyna speciosa, si v posledních deseti letech získal ve světě popularitu v mnoha ohledech. Z jihovýchodní Asie se každý měsíc dovezou téměř dvě tuny kratomu a typická dávka kratomu je tři až pět gramů.

unnamed (2)_2

První zmínka o užívání kratomu 

V jihovýchodní Asii lidé pravděpodobně po staletí požívali kratom žvýkáním listů nebo jejich vařením v čaji. Pokud vás tedy napadne si udělat čaj z kratomu, neboli kratomový čaj, rozhodně se nebojte to vyzkoušet jako lidé dříve. Nedávné studie naznačují rozdíl mezi produkty kratomu dostupnými ve světě a tradičními přípravky, které mohou přispívat rizikům. Tradičně připravený kratom pochází z čerstvě sklizených listů. Konkrétně pochází ze sušeného listového materiálu, jehož chemické složení se se sušením a stárnutím mění.

 

Tradiční užívání kratomu v Malajsii

Čerstvé listy se sbírají v Malajsii každý den a během několika minut se umístí na několik hodin do vroucí vody. Výsledný „čaj“ je nabírán a obvykle umístěn do plastových lahví nebo sáčků pro použití po celý den. Většina tradičních uživatelů připravuje tři sklenice rozložené během dne naředěním každé sklenice stejným množstvím vody. Dávkování kratomu se může lišit. Kratom také přichází jako regenerační nápoj, podobně jako káva. Lidé ho také tradičně používali, aby se vyhnuli abstinenčním příznakům, když uživatelům opia dojdou zásoby. Také podnítil použití v dalších zemích, kde jednotlivci hledali alternativní metody léčby a proti bolesti. O prodej kratomu tedy v této zemi není nouze. 

unnamed (3)_1

Zázračná Mitragyna speciosa

Mitragyna speciosa neboli kratom patří do čeledi Rubiaceae. Jeho domovinou je Indonésie a Thajsko. Roste především v tropických lesích a je vhodný na vlhké povrchy, vysoké teploty a potřebuje hodně slunečního záření. Za těchto podmínek může dorůst až do výšky 30 metrů. Kratom je stále zelený, má velké listy, které mohou dosahovat délky 20-30 centimetrů. Listy jsou největší zásobárnou účinných látek v kratomu. Když se na ně podíváme zblízka, všimneme si barevných žilek, o kterých si povíme později. Kratom je velmi náročný na pěstování, musíme si tedy uvědomit, že se jedná o tropickou rostlinu, která je velmi náchylná na změny počasí. Pokud tedy stromek vystavíme nízkým teplotám, uhyne. Je vhodný do tropických zahrad nebo zimních zahrad. Jestliže si chcete kratom vypěstovat na zahradě u nás v ČR, není to vzhledem k podmínkám vhodné prostředí.

 

Adéla, Kratoless