Jak si vypěstovat vlastní kratom?

Kratom se pěstuje z tzv. Mitragyna speciosa. Předtím, než začneme sázet semena kratomu je důležité abychom vzali v úvahu přirozené faktory, které ovlivňují růst této rostliny a to:

Půda – Jeden z hlavních faktorů je půda a její pH, pokud budete chtít pěstovat kratom je důležité, aby byla půda zatížena značnou vlhkostí a humusem, aby byl umožněn zdravý růst rostliny. Půda by měla mít dobrou konzistenci, aby voda mohla dobře odtékat. Ideální pH v tomto případě je okolo 5,5 až 6,5.

Intenzita světla – Tak jako každé rostliny tak i kratom potřebuje dostatečné sluneční světlo, aby se vytvářela fotosyntéza a aby mohla rostlina vzkvétat. Nic se nesmí přehánět, proto i mnoho slunečních paprsků této rostlině může uškodit.

Vlhkost – Bylina pochází z tropických oblastí, proto je důležité abyste pravidelně kontrolovali vlhkost půdy a stříkali vodu přes a kolem rostliny, aby se udrželo vlhké prostředí. S vodou by se to také nemělo příliš přehánět, neboť velké množství vody podporuje růst plísní, které by mohly rostlinu zabít.

Teplota – Ideální teplota pro pěstování se odhaduje mezi 21 stupňů Celsius až do 32 stupňů. Na začátku klíčení je proto důležité, aby rostlina byla v teplém prostředí, aby byla chráněna před chladem. Pro lepší výsledky je dobré rostlinu umístit třeba do skleníku.

Z čeho vypěstovat kratom?

Kratom si můžete vypěstovat z tzv. řízku a výhonků. Kratom se dá také pěstovat ze semen, ale je to velmi obtížné a má to velmi nízkou úspěšnost. Semena kratomu se dají velmi obtížně naklíčit, proto se mnohdy může stát, že ze semena nevyraší žádný list. Proto se více doporučuje pěstování z řízku nebo z výhonků.

Řízky – Mají stejnou ne-li lepší úspěšnost než semena. Řízky jsou ale náchylnější v rámci vývoje hub a plísní, proto je potřeba být velmi opatrný se zavlažováním rostliny.

Výhonky – Pěstování kratomu díky výhonkům je jeden z nejúspěšnějších způsobů. Díky výhonkům ušetříte mnoho námahy a také má nejvyšší úspěšnost v rámci pěstování.  

Pěstování z řízku

  1. Jako první musíme své řízky uchovávat v promočené půdě, která je dostatečně zavlažovaná
  2. Počkejte několik dní, dokud se neobjeví viditelné kořeny, chraňte své rostliny pod plastovým pytlem, který zadrží vlhkost a udržuje rostlinu v teple, urychlí to růst rostliny
  3. Dodržujte dostatečnou vlhkost a teplo u rostliny, ale dávejte si pozor na vznik hub nebo plísní, které by vaši rostlinu mohly ohrozit
  4. Kontrolujte svou rostlinu a pokud vše půjde tak jak má, můžete očekávat, že vám vyrostou lístky

Pěstování z výhonků

  1. Pokud již máte výhonek kratomu je důležité, abyste ho zasadili do správné půdy
  2. Udržujte, aby rostlina dostala dostatečné množství vody a aby také měla dostatek slunečního záření
  3. Pokud budete postupovat tak jak se má, tak se můžete dočkat růstu listů

Od rostliny až po strom kratom

Musíte mít na paměti, že kratom je tropický strom, proto je důležité, aby se rostlina cítila co nejvíce doma. Proto je důležité teplo ale také světlo, či sluneční záření. Pokud rostlina dosáhne určité výšky, bude potřebovat také vetší plochu, aby mohla dále růst.

 

Kdy sklízet kratom?

Kratom se sklízí během časného podzimu až pozdního léta. Lepšího výsledku dosáhnete, pokud listy dosáhnou plné zralosti. To, kdy sklízet kratom poznáte také podle toho, když začnou listy opadávat ze stromu. Je proto důležité sledovat padání prvních listů a pak je ten správný čas na sklizeň. Je důležité zmínit, že první rok vám strom nic nedá, je to dlouhý proces, který ale nakonec stejně přináší své plody a pozitiva.

Pokud je pro Vás náročný tento proces, tak stále můžete navštívit stánky https://www.kratoless.com/ a koupit si již hotový prášek zde. Najdete zde mnoho druhů kratomů, které působí na něco jiného a podporují něco jiného. Najdete zde jak kratom který Vám zvýší vášeň, tak ale i kratom na relax, štěstí či mnoho dalšího.

 

Natálie G.

Kratoless