Žijte zdravě: top 3 recepty z matchy

Hledáte způsob, jak do svého jídelníčku přidat zdravé ingredience, ale nevíte, kde začít? Matcha, prášková forma lístků zeleného čaje, je skvělý způsob, jak začít! Nejenže je neuvěřitelně univerzální v mnoha pokrmech, ale je také plná antioxidantů, které prospívají vašemu tělu. Zde jsou tři rychlé a snadné recepty, které si můžete připravit z matchy u sebe doma.

matcha

Jak si udělat domácí matcha latte?

Jedná se o jeden z nejběžnějších nápojů připravovaných z matchy. Pokud chcete přejít z kofeinu na něco méně agresivního, matcha je jistě správná volba! Na Kratolessu najdete prvotřídní matcha čaj jako prášek, tak jej nezapomeňte použít na vaši příští přípravu matcha latte

Potřebujete jen:

  • trochu horké vody,
  • 1 čajovou lžičku prášku matcha,
  • případně trochu medu nebo javorového sirupu.

Postup:

Prášek matcha a horkou vodu jednoduše rozšlehejte v šálku, dokud v něm nezůstanou žádné hrudky. Poté přilijte trochu teplého mléka (výběr mléka záleží na vás), dokud není šálek plný. V případě potřeby přidejte trochu medu nebo javorového sirupu pro oslazení. Vychutnejte si skvělé matcha latte!

Jak si udělat domácí matcha palačinky?

Tyto lahodné palačinky se jistě stanou hitem příštího brunche!

Postup:

Začněte tím, že v míse smícháte 1 hrnek mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 2 lžíce cukru a 2 lžičky prášku matcha; dobře promíchejte. V jiné míse vyšlehejte dvě vejce do světlé a nadýchané pěny. Poté přidejte 1 ¼ šálku mléka (výběr mléka záleží na vás), 2 lžíce rozpuštěného másla nebo kokosového oleje a 1 lžičku vanilkového extraktu; dobře promíchejte. Všechny přísady s mlékem vlijte do suchých přísad s mouků a míchejte, dokud se nespojí (nepřehánějte to!). Rozehřejte pánvičku na střední teplotu; v případě potřeby ji lehce potřete máslem nebo sprejem na vaření. Na každou palačinku dejte asi ⅓ šálku těsta; smažte dozlatova z obou stran. Podávejte s máslem a sirupem, pokud chcete! 

Tip: Palačinky chutnají ještě lépe s čerstvým ovocem jako je banán či borůvky. 

Jak si udělat domácí matcha smoothie bowl? 

Tato smoothie miska obsahuje všechny potřebné živiny pro správný start do nového dne! 

Postup:

V mixéru smíchejte ¾ šálku mražených banánových plátků (asi jeden velký banán), ½ šálku mražených jahod nebo jiných bobulí/ovoce dle výběru, ¼ šálku mandlového mléka (nebo jiného preferovaného mléka), 2 lžičky prášku matcha a ¼ lžičky vanilkového extraktu; mixujte, dokud nevznikne krémová a hladká hmota. Rozdělte do dvou misek a doplňte oblíbenou polevou, například plátky čerstvého ovoce/jahodami/ovocným kompotem/granolou/oříšky. Výběr záleží na vás! 

Návrh bez názvu-10

Není matcha jako matcha! 

Matcha je neuvěřitelně všestranná ingredience, kterou lze použít v mnoha různých typech receptů od snídaní až po svačiny a nápoje - nejenže poskytuje spoustu chuti a výhod, ale také se neuvěřitelně snadno používá! Tak proč nevyzkoušet tyto tři recepty? Kde na kvalitní matchu? U nás na Kratolessu. Pusťte se do zdravých receptů s naší matchou

 

Adéla, Kratoless