Ze života: jak se žije v zemi kratomu?

Pokud o kratomu již něco málo víte, jistě vám neunikl fakt, že kratom pochází z Indonésie. Konkrétně z ostrovů Bali a především z Bornea. Několik druhů kratomů dokonce nese stejnojmenný název - kratom Bali a kratom Borneo. V tomto článku si povíme, jaké to je žít v zemi, odkud kratom pochází, kde se dá kratom koupit a jak k němu přistupují místní obyvatelé. 

borneo-2

Kde roste kratom?

Kratom je tropický stálezelený strom z čeledi kávovníkovitých s tmavými listy. Strom může mít výšku až 25 metrů. Kratom je také z Thajska, z již zmíněné Indonésie, Malajsie, Myanmaru a Papuy Nové Guineje, kde se již po staletí používá jako lidový lék. Kratom roste nejlépe ve vlhkém tropickém prostředí a lze ho najít v deštných pralesích, bažinách a podél břehů řek. Kratomové stromy jsou obvykle vysoké s rovnými kmeny a hladkou kůrou. Listy kratomu jsou tmavě zelené a lesklé, se skvrnitým vzorem červených žilek. Květy kratomu jsou malé a bílé, rostou v trsech na koncích větví kratomu a plody kratomu jsou malé žluté bobule, které obsahují semena kratomu. 

Pěstování kratomu

Zajímalo vás někdy, zda je pěstování kratomu složité nebo zda si jej můžete vypěstovat u sebe doma? Zde si stručně popíšeme postup zasazení kratomu. 

  • Semena kratomu se zasadí do vlhké půdy.
  • Poté se čeká, až semenáčky vyklíčí. 
  • Jakmile sazenice kratomu vyklíčí, přesadí se do větších květináčů nebo do země. 

Rostliny kratomu obvykle dosáhnou zralosti po třech až čtyřech letech a mohou se dožít až 25 let. Usušené a zaprášené listy kratomu lze použít do mnoha forem. 

Formy kratomu:

Všechny formy kratomu najdete na našem e-shopu Kratoless.com. 

Kratom na Bali

Ostrov Bali, který se nachází v Indonésii, se v posledních letech stal velice oblíbenou destinací. Pokud se tedy rozhodnete tento ostrov navštívit a přitom milujete kratom či jiné výborné rostliny, doporučíme vám, kam případně zajít a kde kratom na Bali sehnat. Pokud letíte na Bali, s největší pravděpodobností budete okolo vesnice Canggu nebo přímo v ní. Z tohoto důvodu vám poradíme, kde koupit kratom právě v okolí této vesnice.  

Místní obyvatelé na Bali kratom většinou neznají, jedná-li se o turistické oblasti. Je to velice zvláštní, jelikož v České Republice zná kratom už téměř každý a na Bali, odkud kratom pochází, vůbec. Pokud ale zavítáte spíše do vnitrozemí, máte větší šanci, že narazíte na někoho, kdo kratom zná. Může se vám stát, že si budete chtít kratom koupit přímo na ostrově. Kde ho tedy hledat?

Místa, kde koupit kratom na Bali:

- Mr. sista - Jedná se o kavárnu v Canggu. Zde si můžete koupit skvělý kratomový čaj, který obsahuje žlutý kratom

- Borneo gueen - Jedná se o kamenný obchod s kratomem, který se bude v srpnu 2022 otevírat v Canggu. Tento obchod si otevřela místní pěstitelka kratomu, která pochází z Bornea a poté se přestěhovala na Bali, kde kratom prodává. S prodejem kratomu začínala již několik let zpět a prodávala ho přímo ze svého domu, který se nachází ve vnitrozemí cca 30 minut od Canggu. S majitelkou jsme se i osobně setkali a její kratom vyzkoušeli

- Další možnosti jsou místní e-shopy přímo na Bali, jako například Borneo Energy. Měli by vám kratom dovést na danou adresu vašeho hotelu či apartmánu. 

Canggu

Doufáme, že vám tento článek jednou pomůže při hledání kratomu na Bali! Vyzkoušeli jste již všechny druhy kratomu na Kratolessu? 

 

Adéla, Kratoless