Kra Thum Khok: Objevování zázraků Mitragyny Hirsuty

Pokud jste fanoušky kratomu, pak jste nepochybně slyšeli o Kra Thum Khok. Jedná se o druh Mitragyna hirsuta, stálezelený strom pocházející z jihovýchodní Asie. Ačkoli není tak široce známý jako jiné druhy kratomu, v posledních letech získává na popularitě díky svým jedinečným vlastnostem a potenciálním přínosům. Pojďme se na tuto zajímavou rostlinu podívat blíže.

kratommi

Co je to Kra Thum Khok? 

Kra Thum Khok patří do čeledi Rubiaceae a roste v:

  • Thajsku,
  • Kambodži,
  • Laosu,
  • Vietnamu a v některých částech Indie.

Rostlina může dosahovat výšky až 12 metrů a skládá se z tmavě zelených listů, které jsou opačně uspořádány podél velmi štíhlých stonků. Pro podobný vzhled bývá často zaměňována s Mitragyna speciosa (kratom). Mají však některé výrazné rozdíly, které je od sebe odlišují. Například listy KTTK neobsahují více než 0,3 % mitragyninu ve srovnání s až 2 % v listech M. Speciosa; díky tomu je KTTK mnohem méně účinná než kratom, ale stále vhodná pro určité účely, jako je použití v tradiční medicíně nebo vaření nápojů podobných čaji mezi venkovskými komunitami v jihovýchodní Asii.

Mitragyna Hirsuta Vs Mitragyna Speciosa

Při porovnávání obou bylin je třeba mít na paměti, že i když jsou si obě rostliny v mnoha ohledech podobné, v žádném případě nejsou totožné. Níže si popíšeme jejich rozdíly

  • Prvním klíčovým rozdílem mezi bylinami jsou hlavní alkaloidy, které hrají zásadní roli při určování účinků rostliny. U Kra Thum Khok hraje klíčovou roli alkaloid mitrafylin, i když název napovídá něco jiného. Naproti tomu kratom se skládá z Mitragyninu, a 7-HydroxyMitragyninu, které jsou silnějšími stimulátory mu-opioidních receptorů.
  • Obě rostliny patří do stejné čeledi stromovitých, tj. Rubiaceae, ale vzhledově se od sebe tyto byliny liší především velikostí a tvarem listů. Mitragyna Hirsuta má menší listy než kratom. Obě rostliny také pocházejí ze stejné země, tj. z úrodných zelených zemí jihovýchodní Asie.

Vyzkoušejte Kra Thum a nechte se okouzlit! 

Celkově se Kra Thum Khok jeví jako slibný nový přírůstek do rodiny rostlin Mitragyna, které se již po staletí používají v celé jihovýchodní Asii. U nás na Kratolessu najdete Kra Thum Khok v podobě prášku, a to hned v několika variantách. Jste-li milovníkem kratomu, věříme, že si Kra Thum také ihned zamilujete



Adéla, Kratoless