Co to je KANNA?

Co to je KANNA?

Jak tradiční kmeny, tak současní rastafariáni z jižní Afriky vědí něco o tom, jak si zlepšit náladu ve špatný den. Jejich staleté tajemství přichází v podobě krásné sukulentní rostliny zvané kannaaka Sceletium tortuosum – rostlina pocházející z této oblasti. Tato bylina, která je v Severní Americe stále velmi neznámá, je aktivní složkou našeho čaje Cup of Sunshine. Pokud chcete zvrátit špatný den, tento blahodárný čaj uklidní váš duševní stav stejně jako chutný.

 

Vnitrozemské pouštní klima jižní Afriky je ideální pro pěstování kanny. Tento nízko rostoucí bylinný keř absorbuje spoustu vlhkosti ze sezónních dešťů, aby vytvořil květy a prospíval po celý rok. Jeho listy jsou ploché a šťavnaté, jeho kořeny vláknité, jeho větve vrbové a jeho tenké květy se pohybují od žluté a růžové až po bílou. Jako člen rodiny ledových rostlin kanna miluje šíření a pokrývku země. Aby se z něj stal náš čaj, naši divocí sběrači a farmáři sklízejí listy, suší je, dokud nezvadnou, a krájí je podle našich specifikací. Poté je smícháme s medovým keřem, další rostlinou políbenou sluncem se sladkými a jemnými praženými tóny.

Domorodé kmeny považují kannu za posvátnou a používají ji při léčení a rituálech průchodu po generace, dávají jí stejné jméno, jaké používali pro antilopu eland, nazývanou také kanna, uctívané zvíře na Západním Kapsku. Zejména lidé San a Khoi jsou prvními známými držiteli této bylinné moudrosti; Rastafariáni Cape Bush Doctors dnes chrání tyto bylinné znalosti.

 

Jako lovci-sběrači a pastevci by San a Khoi cestovali na dlouhé vzdálenosti pěšky a žvýkáním fermentované kanny mohli omezit svou žízeň a zažívací potíže. Poprvé v této formě, známé jako kougoed, odvozené z afrikánštiny „žvýkat věci“, si kanna vysloužila pověst léčivé pouštní rostliny. Po návratu domů z bitvy si bojovníci San a Khoi také vzali kannu, aby jim pomohla překonat strach a stres.* A během léčivých tanců a obřadů ji účastníci požívali, někdy smíchali s jinými bylinami, aby si zvedli náladu.*

 

Výhody Kanna na zvednutí nálady lze připsat skupině alkaloidů v rostlině, které pomáhají mozku udržovat přirozenou hladinu serotoninu, chemické látky, kterou nervové buňky produkují k regulaci nálad. A k udržení hladiny serotoninu není potřeba mnoho kanny; trochu jde daleko, takže je to skvělá bylina, která přinese trochu radosti a nadhledu v těžkém dni.

Pokud ještě nejste obeznámeni s kanna, možná ji budete chtít poznat. Čaj Cup of Sunshine je chytrým doplňkem vaší spíže nebo kancelářského stolu a šťavnaté listy kanny tvoří krásnou rostlinu v květináči. Více o této posvátné bylině se dozvíte zde.