6 skvělých míst, kam vyrazit po České Republice

Rozhledny a vyhlídky:

  • Stezka korunami stromů
  • Stezka Valaška

 

Vodní nádrže a přehrady

  • Lom Šifry
  • Orlická přehrada
  • Vodní nádrž Vranov
  • Máchovo jezero

 

  1. Stezka korunami stromů

Stezka korunami stromů Lipno, celorepublikový unikát a  jedna z prvních stezek, která je svého druhu v České republice, přivítala čerstvé zákazníky 9.7 roku 2012. Stezka je opatrně přidána do krajiny v okolí známého Lipenského jezera a je skvostem doplněním Lipna. Vyzdvihuje tak nabídku sportovních, výchovných a společenských aktivit. Přímo u hlavního parkoviště se nachází oblíbený Lanový park Lipno. V budově hotelu Element najdete půjčovnu do Bikeparku, obchod Intersport a restauraci Stodola. V blízké vzdálenosti se nachází vodní ráj Aquaworld Lipno, Hopsárium, půjčovny Intersport rent, Bobová dráha Lipno a další restaurace a bary. Ke stezce můžeme využít lanové dráhy, pěší stezky a cestou dolů se můžeme svést na bobové dráze. 

2. Stezka Valaška

Nadzemní panoramatická Stezka Valaška je dlouhá 610 metrů, přičemž lesní úsek po věž je dlouhý 390 metrů a zbytek tvoří chodník na 22 metrů vysokou kaskádovitou věž. Součástí je skleněná vyhlídková plošina a 150 metrů dlouhý zavěšený "himálajský" chodník. Stezka mezi stromy stojí u horní stanice lanové dráhy na Pustevnách, hned kousek od běžeckého areálu, přibližně 250 metrů od lanovky směrem k vrcholu Tanečnica. Součástí stavby je rozhledna o výšce 22 metrů, Nejvyšší patro věže je ve výšce 1099 metrů nad mořem a za dobrého počasí z něj je možné dohlédnout na Jeseníky či Velkou Fatru. Stezka nabízí dvě unikátní technická řešení. Zavěšený chodník, jehož konstrukce se zatím nikde v republice nepoužila, a skleněnou vyhlídku. Ta má evokovat pocit, že člověk stojí ve vzduchu. Návštěvníci tak prožijí chvíle v korunách stromů, kde je nádherný výhled na hřeben Beskyd. Stezka je rozmístěna ve výšce od čtyř do patnácti metrů a součástí vyhlídková  věž i lanový chodník dlouhý 150 metrů.

3. Lom Šifry

Zatopený břidlicový lom u obce Svobodné Heřmanice na Opavsku vyniká díky neuvěřitelně čisté vodě a hloubce, kterou ocení zejména potápěči. Pod hladinou na ně navíc čekají četné artefakty, připomínající dávnou těžbu a další předměty, které sem potápěči umístili pro zpestření ponorů.

Bývalý břidlicový lom za obcí Svobodné Heřmanice slouží dnes jako oblíbené koupací místo. Měří 500 m, široký je asi 30 až 70 m a hloubka dosahuje 36 metrů. Díky své rozloze, hloubce a neuvěřitelně čisté vodě (viditelnost až 20 m) je oblíbenou potápěčskou lokalitou v rámci celé ČR. Potápěči si zde navíc užijí dobrodružství, když objeví truhlu pokladem, mořskou pannu, člověka v kleci a mnohé další předměty. Naopak rostliny, ryby a další živočichy zde nečekejte. 

4. Orlická přehrada

Ze všech vltavských přehrad je Orlická přehrada největší, nejvyšší a nejmohutnější. Její 511 m dlouhá hráz dosahuje v koruně výšky 91 m. Svým objemem zadržené vody je největší nádrží v České republice (rozlohou je největší Lipno). Kromě vodní dopravy je přehrada rekreačním střediskem s velkou možností ubytování a přírodních zajímavostí v okolí. 

5. Vodní nádrž Vranov

Třicet km dlouhá jihomoravská nádrž s čistou a teplou vodou se nachází v překrásném údolí pod hrdým barokním zámkem Vranovem nad Dyjí poskytuje výborné podmínky pro koupání a vodní sporty. Kvalita vody ve Vranovské přehradě patří k těm nejlepším v České republice. Díky příjemné teplotě a dobré kvalitě vody je zde možné koupání již od začátku června až do poloviny září. Písčité pláže s pozvolným přechodem do vody jsou vhodné i pro méně zkušené plavce, a pokud vás běžné vodní hrátky přestanou bavit, můžete zkusit zdejší tobogán. 

Na Vranovské přehradě naleznete i půjčovnu lodiček, vodních šlapadel a dalších sportovních potřeb a řadu sezónních ubytovacích a stravovacích zařízení. Výborné podmínky jsou zde také pro milovníky jachtingu či windsurfingu. Nejznámější rekreační střediska jsou umístěna v okolí Vranova nad Dyjí (Hráz, Vranovská pláž, Lančovská zátoka, Švýcarská zátoka), Bítova (Kopaninky, Bítovská zátoka, Chvalatická zátoka, Chmelnice) či Podhradí nad Dyjí (Farářka, Penkýřky, Česká louka). 

Mezi rekreační služby vranovské přehrady patří například Lodní přeprava, kterou zajišťuje loď Viktorie s 5 přístavišti po délce Vranovské přehrady. Další atrakcí je turistický vláček, který vozí pravidelně turisty z hráze přehrady do města. Milovníci turistiky a cykloturistiky, mohou využít značených tras Národním parkem Podyjí, který se rozkládá až na rakouské území, k návštěvě lákají také blízké hrady Vranov, Bítov nebo Cornštejn. 

6. Máchovo jezero

Máchovo jezero leží v romantickém prostředí Libereckého kraje u městečka Doksy nedaleko CHKO Kokořínsko. Tento kraj často navštěvoval básník Karel Hynek Mácha, na jehož památku bylo jezero pojmenováno. V Doksech je Máchův památník v budově bývalého hospitálu. Máchovo jezero leží na místě původního Velkého rybníka, který nechal vybudovat panovník Karel IV. v 2. polovině 14. století.

V současnosti je Máchovo jezero oblíbenou a hojně vyhledávanou rekreační oblastí. Kromě koupání je zde možnost provozování vodních sportů všeho druhu. Krásným zážitkem jsou vyhlídkové plavby lodí.

Koho už omrzí slunění na písčité pláži a koupání v jezeře, může podniknout výlet do okolí  na nedaleký hrad Bezděz nebo na zámky Houska a Zákupy.

 

Nezapomeňte si s sebou na výlet vzít praktické kratom kapsle, nebo si namíchejte kratom doma hurá na cesty! Například energii z bílého Kratomu dokonale využijte při pěší cestě ke Stezce Valašce!

Natálie

Kratoless