Účinky HHC: Vše, co byste měli vědět

HHC neboli hexahydrokanabinol je novější kanabinoid, který vstoupil na trh s konopím, ale není to úplně nový kanabinoid. HHC byl objeven v roce 1944 americkým chemikem Rogerem Adamsem při experimentování s procesem hydrogenace molekuly THC v marihuaně. Dnes prochází sloučenina renesancí na trhu s konopím jako "legální" prostředek k zažití pocity omámení z konopí s kanabinoidem odvozeným z konopí. Dozvíte se o účincích HHC, typech HHC produktů na trhu a jak ho bezpečně používat v tomto článku.

MAPA-7

Klíčová sdělení

HHC znamená hexahydrokanabinol a je to hydrogenovaná forma THC. HHC je psychoaktivní kanabinoid, který ve vysoké dávce může způsobit změny mysli a euforické účinky. HHC se vyrábí přeměnou delta-8 THC z konopí prostřednictvím procesu hydrogenace (podobného přeměně margarínu z rostlinného oleje). I když není tolik výzkumu o HHC, věří se, že se chová velmi podobně jako THC, a mnoho lidí ho používá jako alternativu k THC kvůli mírnějším účinkům. Vysoké dávky HHC mohou mít podobné účinky jako příliš mnoho THC a mohou způsobit nevolnost, závratě, letargii, zpomalenou reakční dobu, paranoidní stav a také třeba úzkost.

Co je Hexahydrokanabinol (HHC)?

HHC znamená hexahydrokanabinol, analog sloučeniny THC. Jsou si prakticky identické s několika drobnými rozdíly, které mohou ovlivnit, jak interagují v těle. K získání HHC musí projít chemickým procesem zvaným hydrogenace, který nahrazuje vazbu uhlíku vodíkovými molekulami. Výsledkem je stabilnější sloučenina s delší dobou použitelnosti, která není tak silná. HHC vyrobený v laboratoři je polosyntetický, ale přirozeně se vyskytuje v rostlinách s vysokým obsahem konopí, což ho činí minoritním kanabinoidem.

Problém spočívá v tom, že pokud chcete sklízet HHC ve významném množství k vytvoření bonbónů nebo vape HHC, budete potřebovat hodně rostlin konopí, což na průmyslové úrovni není proveditelné. Zde chemici přeměňují THC do této hydrogenované formy pomocí katalytických kyselin.

Jak HHC funguje v těle?

Chemická struktura HHC je téměř identická s THC, takže se váže na stejné receptory CB1 a CB2 v endokanabinoidním systému. Endokanabinoidní systém je modulační systém přítomný u všech savců, který pomáhá regulovat klíčové funkce, včetně spánku, paměti, bolesti, imunitního systému, hladiny, nálady a mnohem více. Kanabinoidy odvozené z konopí, jako je THC, CBD a HHC, se vážou na tyto receptory a iniciovaly biologický proces.

Klíčový rozdíl mezi HHC a THC spočívá v jejich účinnosti. HHC je méně účinný než THC, ale stále vyvolává psychoaktivní účinky. Při kouření nebo požití HHC vstupuje sloučenina do krevního oběhu a dostává se do mozku, kde se váže na receptory CB1, které říkají určitým neuronům, aby vystřelily. To mění náladu, vnímání a chuť - jinými slovy, dostanete se do stavu omámení. Kanabinoidy mohou ovlivnit jednotlivce různým způsobem, a proto někteří lidé jsou náchylnější k nežádoucím účinkům, ale mohou pomoci mnoha dalším dosáhnout cílů wellness, jako je zlepšení relaxace, kvality spánku a snížení bolesti.

Obecně platí, že čím vyšší koncentrace HHC, tím intenzivnější to bude. 

Vyskytuje se HHC přirozeně v rostlině konopí?

Někteří odborníci spekulují o HHC - někteří tvrdí, že je zcela syntetický a vyžaduje laboratoř k výrobě. Zatímco někteří výzkumníci objevili velmi malé koncentrace sloučeniny v rostlinách konopí s vysokým obsahem účinných látek. Většina HHC, kterou najdete ve svých obchodech s kuřáckými potřebami a online, je vyráběna v laboratoři kvůli vzácnosti sloučeniny v přírodě, ale to neznamená, že je v podstatě nebezpečná. Existují však některá opatření.

Existuje různých způsobů, jak v laboratoři vytvářet HHC. Jednou z populárních metod je použití kyselin k přeměně delta-8 THC na HHC. I když to lze bezpečně provést pro spotřebitele, některé značky v oblasti výroby kanabinoidů dělají zkratky a zanechávají za sebou chemické rozpouštědla a kyseliny, které mohou být nebezpečné, pokud jsou konzumovány v velkém množství. Bohužel regulace výroby kanabinoidů odvozených z konopí je nedostatečná, a proto mnoho firem s tímto uniká.

I když to není povinná praxe, renomované značky v oblasti konopí vždy upřednostňují plnou analýzu provedenou důvěryhodnými třetími stranami k testování svých extraktů na čistotu a bezpečnost. Měli byste si zakoupit pouze HHC, které je vytvořeno kvalitně! 

Jaké jsou účinky HHC?

Přestože je známo již delší dobu, stále chybí výzkum HHC konkrétně. Většina výzkumu na kanabinoidech se zaměřuje na THC a CBD. Z toho, co lze zjistit online z anekdotických důkazů a dostupného výzkumu, HHC a THC mají podobné účinky na tělo. THC bylo podrobně studováno pro své antiemetické, protizánětlivé, antidepresivní a analgetické vlastnosti. Protože HHC působí na stejné receptory, mnozí věří, že HHC nabízí stejný potenciální prospěch. Samozřejmě pro to není zatím mnoho vědeckých důkazů.

Důvodem, proč jsou produkty s HHC tak populární, je stejný jako u delta-8 THC, který se objevuje všude - jsou to alternativy kannabinoidů delta-9 THC z marihuany a "legální" způsob, jak se dostat na vysokou úroveň.

Účinky HHC zahrnují:

  • Zvýšená nálada, pocit euforie.
  • Zvýšený smysl pro čich a chuť.
  • Zvýšená chuť k jídlu.
  • Uvolněná mysl a tělo.
  • Zpomalené reflexy a zatemněný úsudek.
  • Podpora příznaků nevolnosti a zvracení.
  • Mohou poskytnout nějakou úlevu od bolesti.

Jaké jsou vedlejší účinky HHC?

Znovu, klinické studie o chemické sloučenině HHC jsou vzácné, takže není mnoho zkušeností jiných uživatelů. Vedlejší účinky HHC se zdají být velmi podobné delta-8 a delta-9 THC. V závislosti na tělesné chemii osoby a dávce může HHC vyvolat:

  • Pocity úzkosti a paranoia.
  • Ospalost.
  • Nevolnost a poruchy žaludku.
  • Suchá ústa.
  • Suché oči.
  • Citlivost na zvuk a světlo.
  • Nízký krevní tlak.
  • Letargie.

Kanabinoidy mohou ovlivnit lidi různě, takže je třeba začít s nízkými dávkami každého nového kanabinoidu, aby se minimalizovala šance na vznik negativního účinku. Naštěstí se zdá, že šance na negativní zážitek s HHC jsou nízké, pokud zůstanete v rámci své dávky a používáte kvalitní produkt.

Je HHC legální?

HHC existuje v jakémsi právním vakuu. Pokud je vaše HHC odvozeno od konopí, považuje se za federálně legální na základě interpretace zákona o zemědělském zákoně z roku 2018. Zákon o zemědělském zákoně stanoví, že pokud rostlina konopí obsahuje méně než 0,3% THC v sušené hmotnosti, jsou konopné produkty a jejich sklízené kanabinoidy považovány za federálně legální. V České republice je nyní HHC legální. V jiných zemích se to ale může lišit, takže si vždy pečlivě zjistěte zákony dané země.